Video in interne communicatie

Op mijn tocht door de supermarkt voor de wekelijkse boodschappen is in een van de looppaden iedere week een jongen de vakken aan het vullen. Er zijn er meer die dat doen, maar deze jongen valt me steeds op. Hij werkt als een bezetene. Hij vult de vakken, kijkt op lijsten, vinkt iets af, stapt opzij en begint secuur aan het volgende vak. De pallet waar de producten op staan staat strategisch voor een ander vak geparkeerd. Hij rent met grote snelheid heen en weer tussen de pallet en de vakken. Neemt soms heel even afstand om te inspecteren of het vak zo goed gevuld is en begint dan weer aan het volgende vak. Je kan zien dat hij zijn taak uiterst serieus neemt. Hij is duidelijk niet zomaar een vakkenvuller. En ik moet toegeven; de vakken staan er keurig geordend bij als hij daar als een wervelwind langs is gegaan. Je durft er bijna niets uit te pakken. Dat doe ik dan ook niet en het kan ook helemaal niet. De vakkenvuller heeft totaal geen oog voor zijn omgeving. Geen moment ziet hij mij staan en met zijn werk maakt hij duidelijk dat het niet de bedoeling is dat ik hem stoor. Zijn doel is het vullen van het vak en zijn werk is duidelijk niet voor de klanten bedoeld. Ik vermoed dat hij het zelfs erg vervelend zou vinden als ik een gat in zijn zojuist geordende creatie maak. Ik zie dat vaker om mij heen. Mensen die keurig hun werk uitvoeren waarbij het volbrengen van hun eigen taak het hoofddoel is. Zich niet realiserend dat, in dit geval naast een goed gevuld winkelschap, de klanten een prettige winkelervaring moeten hebben. Het zou mooi zijn als de vakkenvuller mij opgemerkt had en gevraagd had of ik iets uit het schap nodig heb. En me dan ook nog een fijne dag toewenst.

Neem je medewerkers mee in het doel van je organisatie

Als organisatie is het van belang om je medewerkers mee te nemen in het werkelijke doel van je organisatie. En ze te laten zien dat iedereen daaraan kan bijdragen. Ook als je niet direct iets met de eindklant te maken hebt. Als ook de salarisadministrateur en alle collega’s weten hoe hun werkzaamheden indirect (of direct natuurlijk) bijdragen aan een optimale klantbeleving zal dat zijn weerslag hebben in de totale organisatie.

Video in interne communicatie

Maak helder dat iedereen op zijn eigen niveau kan bijdragen aan het eigenlijke doel van je organisatie. Of dat nou een optimale klantbeleving is of dat je met je organisatie voor een schoner klimaat wil zorgen. Wil je dat eenduidig doen en je boodschap makkelijk beschikbaar voor nieuwe medewerkers hebben? Zet dan video in.

Video als onderdeel van de interne communicatie is een goed middel om de waarden en missie van je organisatie te vertellen. En gebruik je om strategieën en processen van een organisatie toe te lichten en zorgt zo voor een breed draagvlak. Video geeft je de mogelijkheid om informatie eenduidig over te dragen. Dit in tegenstelling tot informatie die via meerdere managementlagen de werkvloer bereikt. Iedereen krijgt met video exact dezelfde boodschap. En een video bereikt iedereen.

Wil je video inzetten voor je interne communicatie? Neem dan contact op via claire@blitsmotion.nl