Zo zorg je ervoor dat er op jouw video geklikt wordt.

Iedere video begint met een statisch beeld. Wanneer je op YouTube kijkt naar het video-overzicht dan zie je alleen maar plaatjes en titels. Hoe zorg je er nu voor dat mensen dan op jouw video klikken?

Dit kun je doen door het plaatje en de titel heel aantrekkelijk te maken en daarmee duidelijk te maken wat men kan verwachten. In veel videosites kan je zelf het beeld bepalen. Bij YouTube kan je bijvoorbeeld een bepaald beeld kiezen uit de video, maar je kan ook een apart beeld toevoegen dat je speciaal voor het overzicht hebt gemaakt.

Thumbnail

Zo een beeld wordt een thumbnail of posterframe genoemd. Kijk bijvoorbeeld eens naar de video’s die we voor Lysias Advies maakten. Deze serie heeft een herkenbaar posterframe met het onderwerp van de video. De kijker krijgt zo al een goede indruk waar de video over gaat en zal eerder op de video klikken dan een video waarbij dat nog niet duidelijk is. Naast het feit dat het onderwerp duidelijk is, zorgt het posterframe voor herkenbaarheid.

Titels

Gebruik dus een titel die duidelijk weergeeft waar de video over gaat én die nieuwsgierig maakt. Vergelijk het met een goede krantenkop. Er is niet veel ruimte beschikbaar dus gebruik een korte titel. Een lange titel zal afgekapt worden in het overzicht. Een titel is bij voorkeur 60 karakters lang.

Gebruik geen misleidende titels. Mensen zullen een video dan direct weer wegklikken. YouTube houdt er ook niet van, want een kanaal dat te vaak misleidende titels gebruikt, schendt mogelijk het spambeleid van YouTube. Tevens kan het een reden zijn dat een video wegzakt in de zoekresultaten.

SEO

De titel is het belangrijkste SEO zoekwoord in YouTube en ook voor Google. Daarnaast kan je de video beter vindbaar maken door aan een video relevante zoekwoorden toe te voegen en een goede beschrijving van de video te maken. De eerste regels van de beschrijving worden direct onder de video getoond. In totaal kan je ongeveer 800 woorden gebruiken. Hoe meer woorden je gebruikt, hoe meer mogelijkheden je hebt om een video goed vindbaar te maken. Net als bij SEO optimalisatie voor websites geldt ook hier dat de zoekwoorden en de beschrijving relevant moeten zijn.

Veel succes!