Zo start je met vloggen

Wil je gaan vloggen, maar weet je nog niet hoe je moet beginnen? Dit artikel helpt je op weg. Het woord vloggen is een samentrekking van de woorden video en bloggen. En dat is tevens wat vloggen is: videobloggen.

Als je het makkelijker vindt om iets te vertellen dan op te schrijven dan is vloggen bij uitstek geschikt voor jou. Daarnaast zie je dat mensen veel eerder geneigd zijn een video te bekijken dan een stuk tekst te lezen.

Je verhaal

Net als bij bloggen, draait het om het verhaal dat je te vertellen hebt. Het gaat tenslotte om de inhoud. Hier gelden dezelfde wetten als bij geschreven tekst. Zorg voor een pakkende inleiding die direct vertelt waar het vlog over gaat. Je hebt maar vijf seconden om de kijker te triggeren de video verder te kijken. Daarna kan je iets meer de diepte in, maar houd het kort en bondig. Een of twee minuten is een mooie lengte.

Film met je smartphone

Minstens zo belangrijk is hoe je vlog er uitziet en klinkt. Daar heb je helemaal geen dure apparatuur voor nodig. Met een smartphone kan je uitstekend filmen. Goede statieven voor je smartphone zijn al verkrijgbaar voor een paar tientjes. Plaats je smartphone horizontaal in het statief en zorg voor een goede uitsnede van het beeld. Zorg er verder voor dat het licht op jou schijnt. Ga daarom niet met je rug naar een raam zitten, want dan is de achtergrond goed zichtbaar, maar ben je zelf nogal donker.

Niet alleen beeld, ook het geluid is belangrijk

Daarnaast is het geluid belangrijk. Wanneer het klinkt alsof je achterin een badkamer zit, komt de boodschap toch minder goed over en klinkt het wat amateuristisch. Gebruik daarom een dasmicrofoon. Die plug je gewoon in de aansluiting voor je oortjes en speld je op je kleding. De microfoons van RØDE bijvoorbeeld, zijn uitstekend en betaalbaar. Eventueel kan je je blog van achtergrondmuziek voorzien.

Leader

Om je vlog herkenbaar te maken zou je het kunnen laten beginnen met een korte, geanimeerde leader van enkele seconden. Zo een leader kan je het beste door een professioneel bureau laten maken en vervolgens zelf voor ieder vlog monteren.

Social media

Wanneer je helemaal tevreden bent over je vlog plaats je het op je site en/of YouTube. Zorg voor een goede titel en posterframe en deel het via andere socialmediakanalen met de wereld.

In 2021 plan ik een aantal workshops waarin bovenstaande uitgebreider behandeld wordt. Interesse? Laat het me weten.