Streaming video is bezig met een explosieve groei en neemt nu al het overgrote deel van het internet dataverkeer voor zijn rekening.
Video streamingdiensten als Netflix, HBO en binnenkort Disney Plus hebben de afgelopen jaren al gezorgd voor een enorme verschuiving van traditionele tv naar streaming video on demand. Naast deze vorm van streaming video is streaming via social media de grootste speler binnen deze categorie.

Met soms wel honderdduizenden tegelijk kijken jongeren naar hun favoriete streamer die spellen als Fortnite spelen. Dit zijn voor hen dan ook de nieuwe popsterren aan het worden. Onlangs maakte de 28 jarige Twitch-streamer Ninja voor vele miljoenen dollars de overstap van het streaming platform Twitch naar Microsofts Mixer. Maar uiteraard wordt het streamen van live video breder ingezet; evenement, persconferenties en modeshows maken ook steeds meer gebruik van deze techniek voor een groter bereik.

“Het streaming platform Twitch heeft meer dan 15 miljoen actieve gebruikers.”

Streaming is een belangrijk platform voor marketeers

Door het enorme toenemende bereik en het grote aandeel binnen de totale content-consumptie is het voor marketeers ook een belangrijker platform geworden.
Niet alleen voor traditionele advertenties maar ook campagnes die beter inhaken op de gestreamde content. Denk hierbij aan sponsorships. Bedrijven sponsoren populaire streamers op maandelijks basis of doen eenmalige acties. Denk bij het laatste aan jouw product verbinden aan een leuke, ludieke prijsvraag. Belangrijk blijft wel dat het inhaakt op de doelgroep en content van de streamer.

Streaming door bedrijven

Steeds meer bedrijven zijn bezig om zelf direct hun doelgroep te vinden via streaming content en hun bereik te vergroten.

Dit kan uiteenlopen van een uurtje open helpdesk, tot een live workshop “hoe een PC te bouwen” van een hardware fabrikant, tot een lokale koffietent die laat zien hoe ze het ideale kopje koffie voor je zetten.
Het grote voordeel van streaming via social media is dat je direct in contact staat met je doelgroep. Zij kunnen vragen stellen en jij als bedrijf krijgt direct feedback en inzicht in de behoeftes van de doelgroep en consumenten. Doordat het zeer laagdrempelig is, draagt het bij aan het vertrouwen van de consument.

“35% van de marketeers gebruikt live video”

Streaming kan o.a via Facebook Live, YouTube, Instagram Stories, Twitch en Periscope. Belangrijk is wel dat profielen op de desbetreffende site brandconform zijn vormgegeven om professioneel over te komen en voor herkenbaarheid van het merk te zorgen. Inlay graphics en leaders voorafgaand aan de stream zijn hier ook onderdeel van. En zoals met alle sociale media uitingen is consistentie key. Verwacht niet direct duizenden kijkers, maar probeer via consistente streams met oprechte content je doelgroep uit te breiden.