Ondertitels bij je video zorgen voor meer views

Wanneer je trots je video online hebt gezet dan wil je ook dat zo veel mogelijk mensen de video daadwerkelijk zien. Naast het hebben van een goed publicatieplan helpt het je video te voorzien van ondertitels.

Ondertitels en SEO

Video op je website zorgt voor een betere ranking van je site bij Google. Je doet dat onder meer door een goede titel, omschrijving en keywords te gebruiken. Je video wordt nog beter gevonden wanneer je deze ondertitelt. Google indexeert de ondertiteling en daardoor wordt je video van veel relevante zoekwoorden voorzien. Zo wordt je video een echt SEO-kanon.

Custom ondertitels

Je kan YouTube zelf een ondertiteling laten maken, maar het videoplatform verstaat niet altijd even goed wat er gezegd wordt. En dan staat er iets heel anders dan je bedoeld had. YouTube maakt van ‘beide’ bijvoorbeeld net zo makkelijk ‘bij de’. Verder doet YouTube ook niet aan hoofdletters en leestekens. Het werkt dus beter om de ondertiteling er zelf handmatig in te zetten.

Vertalingen

Het ondertitelbestand gebruikt YouTube ook om de vertaalde ondertiteling te maken. De vertaling gebaseerd op een goed ondertitelbestand is veel accurater dan wanneer YouTube de vertaling zou moeten baseren op iets wat YouTube denkt te horen. Het blijft natuurlijk een machinevertaling, maar de basis is al veel beter. ‘Beide’ wordt dan in het Engels in ieder geval ‘both’. Op deze manier is je video ook goed te volgen voor anderstaligen.

Een andere mogelijkheid is het ‘inbakken’ van ondertiteling in je video. De ondertiteling staat dan vast in de video. Dat heeft als voordeel dat je zelf kan bepalen welk lettertype je gebruikt. Nadeel is dat Google het niet kan indexeren en YouTube het niet goed kan vertalen. Ik raad dus aan om een apart ondertitelbestand te gebruiken.

Zonder audio kijken

Veel video’s worden zonder audio bekeken. Bijvoorbeeld op een mobiele device in een rumoerige omgeving of op kantoor. Voor de kijker is het dan handig om met ondertiteling de video te kunnen volgen.

Op Facebook wordt 85% van de video’s zonder audio getoond. En als de video start in de tijdlijn van Facebook dan is dat doorgaans zonder audio. Door ondertiteling toe te voegen zie je in de tijdlijn meteen waar de video over gaat en zal je sneller geneigd zijn de video verder te kijken.

Op ieder apparaat goed te lezen

Video wordt steeds meer op mobiele devices beken. Wanneer je de ondertitles als een los bestand (.srt) upload met je video dan zal de tekst zich aanpassen naar het formaat van het device waarop je het bekijkt. Zo is het ook op een telefoon goed leesbaar.

Toegankelijk voor mensen met gehoorproblemen

Naar schatting zijn er in Nederland ongeveer 1,6 miljoen mensen die in meer of mindere mate gehoorproblemen hebben. Dat is bijna 10% van onze bevolking. Door de ondertiteling toe te voegen maak je je video ook voor deze mensen toegankelijk.

Ondertiteling van je video zorgt dus voor een betere SEO-score en maakt je video breder toegankelijk. Meer weten? Neem contact met ons op.